Mi is az a Calmira? Alapok

Hozzáértõbbeknek

Calmira magyarul

Calmira XP

Letöltés


A Calmira - aki esetleg nem ismerné - egy grafikus felület (és kezelõ shell) Windows 3.x-re. De nemcsak a Windows 9x-ek felületét adja, hanem pl. Lomtárat is. Anno használtam egy darabig a 2.2-es verziót, most a Calmira II 3.3-nál jár a fejlesztés, sõt Calmira XP is van már!

A Calmira II 3.3-ba berakták pl. az Asztal megjelenítése opciót (Windows 98-ban csak, 95-ben nincs!), valamint rengeteg extra ikont, indító és shutdown képet lehet hozzá letölteni. Van saját Intézõje, Sajátgép, az említett Lomtár, és ugye lehet kirakni az Asztalra ikonokat, és a Start menü, amibe lehet (sõt kell) importálni a meglévõ Programkezelõ ablakait. A Calmira XP-nek saját Task Managerje is van.

Itt látható egy pár screenshot. Legtöbbjükrõl el sem hinnénk hogy Windows 3.x...

Követelmények: Elméletileg csak ami egy Windows 3.x-nek kell, de a látvány miatt javasolt egy legalább 256 színre képes VGA kártya (javasolt 512 kB minimum) +monitor páros. (Én személy szerint 486-ost és 8 MB RAM-ot ajánlok legalább)

Telepítés: Az exe a nagyon elkényelmesedetteknek van, önkicsomagoló, telepítõvarázslós, a zipet egyszerûen csak ki kell csomagolni pl. egy C:\Calmira könyvtárba (vagy máshová tetszés szerint) és kész, csak a Calmira exe-t kell elindítani. (Ha netán nincs meg a windows\system könyvtárban a ctl3dv2.dll, akkor azt a Calmira\system könyvtárból át kell oda másolni.

A Calmira.exe indításával elindul. Javaslom az Automatikus indítás-ba berakását, és a Programkezelõ Egyebek menüjében az Ikon állapot indításkor bejelölését.


Hozzáértõbbek "lecserélhetik" a Programkezelõt a Calmirára. Alapértelmezésben a Progman a shell, de ezt át lehet írni. A windows könyvtárban lévõ system.ini [boot] szekciójának"shell=c:\windows\progman.exe" sorában kell átírni a progman-t a megfelelõ sorra. (pl. shell=c:\calmira\calmira.exe), persze még DOS alatt bármilyen editorral. Ekkor indításkor a Programkezelõ el sem indul. Ilyenkor esetleg új program telepítésekor problémák lehetnek, mert nem tudja az ablakokat létrehozni, de a progman-t is el lehet kézzel indítani.

Természetesen a Start menübe importálni kell a Progman ablakait.


MAGYAR nyelvû Calmira (csak magyar Windows 3.x alá javaslom):

Magyarul nem tudom volt-e, én csináltam egyet a 3.3-ból (ezt végül is bárki megcsinálhatja, de így idõt nyer), ami abból áll, hogy minden lehetséges helyen átírtam magyar megfelelõjére az angolt. Ha valaki tovább tudja magyarítani, azt megköszönöm, és felteszem a mostani helyére. (A hivatalos oldalon van fordítási lehetõség!)

Fontos: Amennyiben nem az eredeti Windows betûkészleteket használjuk, hanem felraktunk a videokártyához drivert, és az kicserélte az alapfontokat, lehetnek gondok a magyarral (tapasztalatból mondom). Ugyanis pl. a Dátum/Idõ beállításkor a main.cpl "Dátum és Idõ beállítása" nevû ablakát próbálja kinyitni. Nekem a Cirrus Logic kártya által kicserélt fontokban nem volt õ, csak hullámos ó (és persze kalapos û). Így nem találja meg! Ki kell vadászni (idõrendbe rendezés) a megfelelõ betûkészleteket az eredeti, magyar Windows telepítõbõl, kicsomagolni õket (expand.exe, macerás, de ez van), és berakni a VGA driver által lecseréltek helyére.

Az általam magyarított Calmirában is természetesen importálni kell ki-ki saját Progman ablakait, és törölni a Start menü felesleges részleteit. Ezt vagy a calmira\calmira.ini editálásával lehet, vagy a Start Menü Beállítások/Start Menü alatt.

Ezen kívül természetesen rengeteg lehetõség van saját ikonok, bitmapek, animálás stb, beállítására. (Nézz körül a hivatalos oldalon.)


Calmira XP:

A Calmira XP leginkább csak az ikonokban különbözik a "normál" Calmira II 3.3-tól. 3D-s ikonok, animált felületek, mint a Windows XP/ben. Ezért is NAGYON javaslom a 16bites színmélységet. 256 színben nem az igazi. Ezen kívül két fontos különbség van. Az egyik, hogy telepítéskor (csak exe-s változat létezik, és mellesleg a windows\calmira könyvtárat kínálja fel) kérdés nélkül beállítja magát alapértelmezett shellnek (windows\system.ini-ben, lásd fentebb), a másik, hogy a Task Managert is lecseréli (ugyanott, alul "taskman=c:\windows\taskman.exe" helyett ctaskman.exe lesz.)

Azáltal, hogy õ lesz az alapértlemezett shell, természetesen megszûnik a Quit Calmira opció (Start Menü, Leállítás). A shell visszacserélését a system.ini DOS alatti editálásával oldhatjuk meg. Ezután Windows alatt Uninstall.

Calmira XP-bõl nem csináltam magyart. Eddig.


Letöltés:

Calmira II 3.3 eredeti angol: a hivatalos oldalról (ahol sok kis extrát is lehet találni)
önkicsomagolós telepítõ exe, illetve zip
illetve
helybõl (csak a zip-es változat.)

Calmira II 3.3 magyarított zip helybõl

Calmira XP telepítõ exe a készítõ oldaláról (nem a hivatalos),
illetve
helybõl (azért csomagoltam rar-ba, mert így elfér egy floppyn).