Az alábbiakban megpróbáltam összegyûjteni a "floppys" Linux disztribúciókat. A keresés közben sajnos rengeteg már nem mûködõ linkbe botlottam, ezért könnyen lehetnek olyan ismertek, amik mégsem szerepelnek. Ezenkívül még az alábbi szempontokat vettem figyelembe:

1. Hardver. Az átlag rendszerint 386-486 CPU, 8 MB RAM, hálókártya/modem. Merevlemez, ha esetleg kell, 100-200 MB legfeljebb. (Alapnak a 386-os processzort, és 8 MB RAM-ot tekintem, az ettõl eltérõ hardverkövetelményeket jelzem csak!) Amihez már 486/Pentium kell, minimum 16 MB RAM, 500 MB feletti merevlemez, netán CD-ROM, azt maximum akkor említem, ha jónak találom. (Hiszen egy ilyenre akár egy "rendes" disztribúciót is fel lehet tenni - pl. Debian.)

2. A másik fontos szempont a hozzáértés. Nem említem az olyan egyfloppys Linuxokat, amihez profi Linuxosnak kell lenni. Minek? Egy hozzáértõ bármikor készít ilyet magának. Egy kezdõ viszont nem tud vele mit csinálni.

Szeretném leszögezni, hogy az itt leírt adatokért és paraméterek hitelességéért felelõsséget nem vállalok! (Azért igyekeztem...) Kérek mindenkit, hogy olvasson el minden hozzáférhetõ dokumentációt. Az oldal egyelõre folyamatosan változik.


A floppys linuxok több irányba specializálódtak. Az persze természetes, hogy mindegyik támogatja a hálózati alkalmazásokat, hálókártyán vagy modemen keresztül.

1. A manapság egyik leggyakoribb "floppylinux" felhasználási mód a NAT/tûzfal/router. Ezek szinte mindig egy floppyról bootolnak, a net megosztására szolgáló mini disztribúciók.

2. Rescue disk. Ezek általánosított bootdiskek, mindenféle hasznos cuccal, ami egy rendszerösszeomlásnál (ami Linuxnál mint tudjuk marha gyakori :-)) jól jöhet.

3. Hálózati kliensek. Arra használhatóak, hogy bármilyen gépbõl lehet gyorsan egy netet elérõ, akár ftp, ssh, www szolgáltatásokat biztosító klienset varázsolni. Idetartoznak még a 'gyakorló' Linuxocskák is.

4. X-Window-t tartalmazó, általában winchesterre is telepíthetõ (rendszerint umsdos fájlrendszerre) disztribúciók. Ezekhez nem kell particionálni, FAT-en, egy külön könyvtárból mûködnek.

A zölddel írottak saját tapasztalatok, már amennyiben vannak. A többit a leírásokból csipegetem. (Folyamatosan bõvül!) A támogatott hálókártyák listáját nagyon javasolt átnézni, és még így sem biztos, hogy menni fog (NEx000 és 3c5xx szinte mindig OK). Helyi letöltésre csak olyat teszek fel, ami nekem tetszett és "bevált". A többi letöltéséhez nézd át a honlapját, illetve kotorássz ftp site-okon. Javasoltak:

ftp://ftp.fsn.hu/pub
ftp://www.ibiblio.org/pub/linux
ftp://ftp.tux.org/pub/distributions/ (elég lassú)

Az itt említettek szinte mind megvan nekem, gondolkozom, hová is tehetném fel. (Összesen majdnem 300 MB.)


1. Tûzfal/router

STN (Share The Net) - már nem támogatott, kernel 2.0.35, merevlemezre is telepíthetõ. Próbáltam volna, ha támogatta volna a hálókártyáimat...

BBIagent - kernel 2.4.20, távoli adminisztráció, Interneten (!) kell elkészíteni (Java) a Windows alatt is kiírható floppy image-t.

Coyote Linux (Hozzá kapcsolódó mentés) - 12 MB RAM erõsen ajánlott. Windows Disk Creator-rel lehet megcsinálni, kernel 2.2.19. Nagyon sok hálókártyát támogat! Távolról telnettel elérhetõ, csak floppyról fut. A 3-as verzióban várhatóan lesz winchester támpgatás már. Azóta 2.4.23 a kernel, már vagy fél éve ezt használom otthon (2.0.3), egy rossz szavam sem lehet. Egy 486/120 Mhz-as (AMD, cooler nélkül) procival, 16 MB RAM-mal megy, a floppyt lehet sokszorosítani, felkészülve a behalásokra. Kifogástalan.

Floppyfw - 12 MB RAM minimum, kernel 2.4.20, floppyról fut. Linux alatt kell megcsinálni, de nagyon könnyû.

LEAF/LRP - 486 és 12 MB RAM szükséges, kernel 2.2.19, extrák, és jó leírások

Fli4l - 486-os 16 MB RAM-mal szükséges. Extrák: ADSL, ISDN, merevlemezre telepítés, webszerver, telnet, ftp, ssh szerver, proxy, scsi támogatás.

Frazierwall - 486-os és 16 MB RAM kell, kernel 2.2.18, sok hálókártyát támogat

LRP (Linux Router Project)

Az itt következõek többet is tudnak, mint egyszerû tûzfal/router:

FDLinux - kernel 2.2.14, lilo, telnet, ssh, links, tûzfal (ipmasq, ipchains)

PicoBSD - FreeBSD egyfloppys változata

LIAP (Linux in a Pillbox) - Slackware 4.0 alapú

Real Time Linux - ?


2. Rescue disk.

Tomsrbt - jól összeállított rescue disk, amihez lehet DOS-os telepítõt is letölteni, ami 1,7 MB-ra formázza a lemezt. Sok manuál és help van rajta, kicsit hátrány, hogy nem bash-t használ shellként. Lehet billentyûzetkiosztást is választani! Használtam, jól mûködött.

RIP -


3. Hálózati kliensek (ftp, ssh, telnet, stb.)

Pocket Linux (Internet Explorerrel nem elérhetõ :-))) - Nagyon könnyû kezelni. Csak ki kell írni az image-t egy floppyra (mellékelt rawrite DOS alatt), bebootolni róla, amit tud autodetektál, ha nem tud Bootp/Dhcp-t, akkor csak a hálózati adatokat kell beírni, és kész, van egy ssh-t/ftp-t ismerõ, ramdisken futó, vinyóhoz hozzáférõ (ha kell, oda swappel) Linuxos munkaállomásunk. Hálókártya nélkül nincs sok értelme. Shellként ash-ot használ, eleinte kicsit problémás. Szerkesztõként csak alap vi van. SMC Ultra hálókártyával gond nélkül ment. A kernel 2.0.35-ös. Támogatás: IDE HDD, vfat, ext2, soros port, ps/2 egér. Tetszett. Csináltam egy kis csomagot belõle (rar, hogy elférjen egy floppyn).

Floppix - 2 lemezes, 486-os kell hozzá 16 MB RAM-mal. Ramdisken fut, a merevlemez elérés le van tiltva! Amolyan Debian gyakorló verzió. Ftp, ping, ssh, ipfwadm, traceroute, vfat, ext2, msdos, man. DOS és Linux alatt is elkészíthetõ.

NucLinux - kernel 2.2.18, telnet, bash, ftp, links, ssh, irc. Jelneleg nem fejlesztett.

LOAF - 6 MB RAM is elég, ramdisken fut, telnet, lynx. Hálókártya támogatás elég gyenge.

DLX - csak Linux alatt elkészíthetõ, kernel 1.3.89, ramdisken fut, zipdisk, ext2 támogatás

WOLF (Web on a Linux Floppy) - 486 minimum, ftp, www, links, sendmail, elm

Trinux - 486 CPU és 12-16 MB RAM szükséges, kernel 2.4.19, Slackware 7.1 alapú, vfat, ntfs támogatás

Brutalware -16 MB RAM minimum, kernel 2.0.36, DOS alól indul, floppyról fut, telnet, ftp, ssh, sniffit

LODS - csak Linux alatt elkészíthetõ, kernel 2.0.33

Giotto - kernel 2.0.37

fd0os


4. Merevlemezre telepíthetõ (umsdos fájlrendszerre), X-Window-t is (nem mind) tartalmazó (már több) floppys Linuxok.

MuLinux - 4 MB RAM elég lehet (az X-nek persze nem árt több). Ramdisken fut, kernel 2.0.36. ext2 támogatás. Telnet, lynx, X, Netscape, dosemu. Már nem fejlesztik.

Monkey Linux - 4 MB RAM elegendõ, 30 MB a merevlemezen. X-Windows, cdrom, manuals, Netscape, apache, opcionális 2.0.30 kernel, dosemu, hálókártya támogatás

University Linux - umsdos alapú, ftp, telnet, web szerver, 8 MB merevlemez hely szükséges

Pygmy Linux - már nem támogatott, slackware 7.1-en alapul, X, svga

BasicLinux - DOS alól indítva RAMdisken fut, merevlemezre is telepíthetõ, umsdos alapon. Extrák: http szerver, mc, Netscape, ftp szerver, lilo, bash, stb. Slackware 3.5-bõl bõvíthetõ.

Grey Cat Linux (Régi link) - Az 1.x és 2.x verziók már nem támogatottak, a BasicLinuxon alapul (Slackware 3.5), 10 MB merevlemez hely szükséges. Hálókártya támogatás nincs, csak modem, cdrom, egér, IDE hdd. Ftp, mc, http szerver, pico, irc, mail. Az újabb 3.x verzió támogat hálókártyát, kernel 2.0.34, svga, X-Window, icewm, xv, Netscape, 65-80 MB merevlemez hely szükséges., 486 CPU 16 MB RAM-mal ajánlott.

Freex - Egy német shareware CD-ROM-on találtam sok éve (Klaus Zerbe, 1994). Umsdos fájlrendszeren fut, 10 MB-ot igényel a merevlemezen. A kernel 0.99-es. Telnet, ftp, vi. WD 80x3 hálókártyát biztos támogat :-).Egyéb
(CD-ROM szükséges):

Smoothwall - Tûzfal. 486-os kell minimum 32 MB RAM-mal, CD-ROM-ról fut.

Peanut - Teljes disztribúció. 210 MB letöltés (ISO-ként is), kernel 2.4.19, USB támogatás, 486 minimum, 16-64 MB RAM ajánlott, 600 Mb merevlemez szabad hely, CD-ROM.

Devil Linux - Tûzfal. 486 CPU és 64 MB RAM minimum, CD-ROM. CD-rõl indít, beállításokat floppyn tárolja

ClarkConnect - Tûzfal. 486/Pentium, 32-64 MB RAM, 1 GB merevlemez, teljes szerver és tûzfal szolgáltatás

Tinfoil Hat Linux - PGP

E-mail: pgftp@mailbox.hu