Az NT 3.1-hez nagyon nehezen jutottam hozzá, miután letöltöttem, el is tûnt. Hardverinfót nem találtam hozzá, csak a 3.5-höz. (Elméletben kell 386 DX proci, 12 MB RAM, és 90 MB HDD.) A 3.1-es beérte 8 MB RAM-mal is, nem tudom mennyi lehet a minimum igény, de mindegy is, mert 16 alatt egyiket sem javasolnám.

A 90 MB HDD-t nagyon komolyan veszi. Azt hiszem, elõtte kell lennie valami fájlrendszernek rajta, mert különben a telepítõ nem látja, hogy mekkora. Ha megvan 90 MB, akkor szépen elkezdi rá felnyomni az ideiglenes fájlokat. Röhej, de úgy tûnt, csak ezért kell a 90 MB. A telepítés elég lassú, vinyóról volt háromnegyed óra.

Közben újraindít, a saját NT-s bootfloppyról is, amit legyárt magának. Regisztrációs számot nem kért. Innentõl már hasonló a Win 3.x-hez, elõször karakteres, majd grafikus a telepítés. A végsõ, hálózati beállítások a leglassabbak. Amikor kész lett, akkor kezdtem a 8 MB RAM hátrányát érezni. Minden konzolnál végzett mûvelet iszonyú türelmet igényel. Mint szerver, sokkal használhatóbb. (Ennek még nincs külön szerver és munkaállomás változata, be lehet állítani, hogy milyen legyen a prioritás.)

Elég stabilnak tûnt, egy DOS/Win 3.1 alatt folyton fagyó vinyóra tettem fel, itt semmi gond nem volt. Ja igen, lehet FAT-re is rakni, de akkor természetesen nem lehet jogokat kiadni. Én NTFS-t választottam, hiszem ha már NT, akkor a jogosultság a lényeg.

Indításkor az OS Loader egyébként ugyanaz mint a 4.0-s NT-nél. Elég sok helyet eszik, olyan 50-55 MB-ot. A benne lévõ cuccok között van egy FTP szerver, ami használható. Más nem nagyon. Nyomtatószervernek nem bírtam berakni, mert nem volt jó neki semmilyen driver (pedig több nyomtatót is próbáltam). Szóval türelem, az kell.

Igazából amire ajánlhatom, az az ismerkedés az NT-vel. Meg lehet tanulni, hogyan hozz létre csoportokat, felhasználókat, hogyan ossz jogosultságokat, és mindezt gyenge hardverrel. (Egy jó óra alatt újra lehet rakni.) A jogosultságokat aztán távolról (FTP) is ki lehet próbálni. Ez lehet egy másik cél, FTP szervert csinálni belõle.

Az NT 3.1 megszûnt, ezen a webszerveren 3.11 Wfw vette át a helyét.


Na most újra elõvettem a 3.1-es és a 3.5-ös NT-t is, utóbbirõl kiderült, hogy Workstation változat a lelkem. Az elõbbi nagyon kiakasztott. A gép, amire mindkettõt feltettem egy 486/66-os Compaqra, CD-vel és hanggal, 12 MB RAM-mal.

A 3.1 (de inkább a Compaq) nagyon válogatott a RAM-ok között, azért maradt csak 12 MB. Ez elég is volt neki, nem volt probléma. A RAM-hibák miatt újra kellett rakni párszor, ki is akadtam, mert olyan hülye, hogy a már egyszer felmásolt telepítõ fájlok nem jók neki, a DOS-os Setup rész, ha megvan, és a Windows-osban gond van, azután ragaszkodik hozzá, hogy újra kell kezdeni az egészet. Amit úgy kezd, hogy letörli az ideiglenes telepítõfájlokat, majd visszamásolja ugyanoda ugyanazokat !!!. Amikor kész lett, egyszer tûnt el egy rendszerfájl, aztán nézhettem. A Repair Disk nem ért semmit, visszarakni meg nem volt hajlandó, közölte, hogy sajna nem floppyról, vagy CD-rõl telepítettem (a CD-ROM sajnos nem tud írott CD-t olvasni, túl régi szegény.) És még a partíciót sem láttam. Fdiskkel lekaptam az egészet, ne is lássam.

Következett a 3.5 Workstation. Ahhoz képest, hogy 12 MB RAM a követlemény, nem volt gond. Elég jól megy. Röhej, de mondhatom, hogy ugyanazon a hardveren jobban megy, mint a 3.1-es NT. A telepítés iszonyú lassan kezdõdött, másolt az ideiglenes könyvtárba. Ezzel elvolt egy félórát, majd szaporázni kezdett, amikor a 3 floppyra gyártotta a telepítõt. Ezután már begyorsult. Itt ki lehet hagyni a SCSI detektálást, amihez a 3.1 betegesen ragaszkodik.

Fõbb különbségek: a 3.5 már többprocesszoros is lehet, hosszú fájlneveket tudja kezelni, on-the-fly lehet képernyõfelbontást állítani (mint a Win95-ben). Külön van a WorkStation és Server verzió. A 3.1-nél az alkalmazás (elõtér-háttér) prioritást lehet csak állítani. Még mindkettõt lehet FAT-re is telepíteni. Egyelõre ennyi.

Na, hát azt hiszem eddig tanulmányoztam. Már volt egy végzetes valami. Egyszerûen megpusztult, és nem lehetett rajta segíteni. A partícióhoz nem fértem hozzá (NTFS), újraraktam. De azt hiszem, elég volt ennyi belõle.

Nyomtatószervernek állítottam be, ennek nem volt gondja a nyomtatóval, szépen ment. A saját FTP szervere ugyan könnyen konfigolható, de ennyi is, mert szinte semmit nem tud. Pl. olyan alapvetõ dolog nincs, mint kvóta. Ami a userek home könyvtárainál sem létezik. Ekkora hiányosságot! (Lehet, hogy Service Packben van, de nekem meg az nincs. Azóta sikerült szerezni hozzá!) Ez a másik nagy baj, a szoftverhiány. Az alaplapi hangkártyát nem ismerte meg. Ez sem rossz.

Valahogy nem igazán 32 bites. A 32 bites Xitami nem akart rajta futni. A 16 bites szoftverek elindulnak rajta, de azokkal is volt gond. (De én 32 bitest akartam, ha már egyszer NT. Lehet, hogy a 3.51-el már nincs ilyen gond?). FTP szervert lehetne, de kicsinylem a vinyót. Amióta újraraktam, azóta nem írja a security logot sem. Tiszta lökött, elõtte nem volt vele baj. Nem értem.

Szóval összefoglalva a 3.x NT-ket:

- Hardverigény szerintem annyira nem vészes. Fõként manapság. Egy erõsebb 486-oson 16 MB RAM-mal teljesen jól elfut.
- A telepítés idõigényes, és sok helyet foglal a vinyón. (min. 50 MB kb, plusz 25 MB nekem a pagefile.)
- A beállítások macerások, és problémások. Néha megmagyarázhatatlanul nem megy valami apróság, szóval SOK MUNKA VAN VELE, ezt el kell ismerni.
- Szoftver nem nagyon van hozzá (16 bites dögivel, ami nem annyira rá való, az igazi 32 bitesek meg - 95/NT 4 - nem mindig jók még. Talán a 3.51-en SP-el.)
- Ha egyszer komoly baj van, akkor cseszheted. Az NTFS (ha már egyszer felteszed, akkor ezt érdemes) - hez nehéz hozzáférni, rosszabb esetben a partíciót sem látod, jobb esetben csak olvasni tudod (pl. Captain Nemo) a fájlrendszert, de belejavítani nem.

+ Amire jó, hogy gyenge/régi gépen megismerd az NT alapokat. Személy szerint a 3.5x-et ajánlom, a 3.1-et inkább hagyd ki.

Tehát nem sokáig lesz meg nekem. Kipróbáltam, láttam, de nem felelt meg az elvárásoknak.

Azóta most mégiscsak az megy, Service Pack 5-tel megy rajta a Xitami (Www és FTP szerver). Lásd itt. Meg közben kiderült, hogy én vagyok hülye, FAT-re ment fel, DOS mellé, és ha a smartdisk fut, gyorsan települ. Bocsi.